De goudstandaard is een mythe

door Werner
(Antwerpen)

Tijdens het economische discours horen we vaak de stelling dat geld moet gedekt worden door goud, hierover bestaan nogal wat conflicterende visies. Als we dit nader beschouwen dan komen we misschien tot een heel ander inzicht waardoor de stelling totaal foutief blijkt te zijn. Ter dialoog een aanzet hiertoe.

Kortweg, ergens in onze geschiedenis werd het handiger om niet met goud op zak te lopen, we deponeerden het in een kluis en kregen een tegoed bonnetje dat later algemeen aanvaard werd als betaalmiddel, het papiergeld. Oppervlakkig bekeken wordt dit geld inderdaad gedekt door het goud in de kluis, dit geeft aanleiding voor de stelling. Echter, als we geld als de vervanging zien voor goud dan dient ook onze interpretatie hierover bijgesteld worden en hebben we deze dekking niet nodig.

De beste manier om ons hiervan te vergewissen is de vraag door wat het goud zelf dan gedekt werd? Anders gezegd, stel dat we nog steeds met goud zouden betalen, wat zou er dan in de kluis liggen als dekking? Of elders.

Terug naar het artikel: De goudstandaard

Extra’s

Zoek op deze site:

XML RSSAbonneer je via RSS
  • XML RSS
  • follow us in feedly