Economie-reacties

Plaats een korte reactie op deze website

Heb je een korte reactie op deze website dan plaatsen wij hem voor je op deze pagina. Wil je een substantiële bijdrage leveren, geef dan aan welk artikel het betreft en geef daarop jouw visie (via het contactformulier).

Plaatsing van reacties op artikelen
by: Redactie EMM

Beste inzender,

Onder aan ieder artikel is er een mogelijkheid gemaakt om te reageren op dat betreffende artikel. Soms komt het voor dat iemand een reactie geeft die geen betrekking heeft op het betreffende onderwerp. In een dergelijk geval verplaatst de redactie de reactie naar een pagina die hier meer betrekking op heeft, of indien dit niet mogelijk blijkt, naar deze algemene pagina.

Warrige site?
by: Anoniem

Als lezer is het mij niet goed duidelijk hoe deze EMM-site met ingestuurde commentaren omgaat, waar deze terecht komen en zijn terug te zien. De structuur krijg ik maar niet duidelijk, dus uitleg van de Rob de Auteur is wel een keer handig. Rob !

Beste Peter
by: Rob van der Poel

Zoals in de disclaimer van de website staat vermeld moeten de artikelen opgevat worden als een opinie. Het artikel De monetaire autoriteit als vierde staatsmacht waarnaar je verwijst is niet alledaags en is geschreven als vervolg op het artikel Banksysteem. Indien beide artikelen in onderlinge samenlang aandachtig worden gelezen zal de inhoud meer en meer duidelijk worden. Het begrip geldscheppingswinst ofwel seignorage is ingewikkeld. In het huidige banksysteem, met zijn vergankelijke geldcreatie, bestaat de geldscheppingswinst per definitie uit rentewinst ofwel renteseigniorage. Deze vorm van winst, afkomstig van de rente van het geschapen geld, wordt ook geldscheppingswinst genoemd.

In het artikel over de monetaire autoriteit wordt een geldsysteem beschreven waarin de geldeenheden niet meer vergankelijk zijn. In zo'n systeem neemt de geldscheppingswinst verschillende gedaanten aan. Eenvoudig gezegd heb je dan geld dat 'verkocht' wordt, omdat de geldhoeveelheid toeneemt in relatie tot de economische groei. Daarnaast wordt geld 'verhuurd' via tenders van de centrale bank om liquiditeitsspanningen te egaliseren. Dit 'verhuurde' geld genereert een rente-seigniorage die vergelijkbaar is met de huidige geldscheppingswinst in het banksysteem. Vervolgens wordt in het artikel over de monetaire autoriteit gesproken over een eenmalige subsitutie-seigniorage. Deze is gerelateerd aan de huidige geldhoeveelheid die een onvergankelijke status gaat krijgen. Zij ontstaat evenredig aan de aflossing op bancaire schulden via nieuw geld dat permanent in omloop wordt gebracht door de soevereine staat.

Het fenomeen seigniorage is sterk onderbelicht in de economische wetenschap. Degene die geïnteresseerd zijn in een fundamentele discussie over de huidige bancaire geldscheppingswinst kunnen de volgende duitstalige link aanklikken: audiolink.

Rob van der Poel
Auteur Economie-Macht-Maatschappij.com

waarheid of opinie
by: Peter

Beste auteur,

Ik vind uw artikelen erg interessant maar ik zie er nooit een commentaar op.

Is al hetgeen wat u zegt juist of is het (slechts) een mening van u? Ik twijfel omdat u bijvoorbeeld in uw laatste artikel schrijft dat banken zich het privilege van geldscheppingswinst hebben toegeeigend terwijl dat feitelijk niet zo is want banken kunnen geen winst maken met het scheppen van geld, enkel over de rente daarvan.
U dient in uw artikelen duidelijk te maken wanneer u een stellingname inneemt en wanneer u een feit presenteert, liefst met bronvermelding.

mvg

Rentetarieven
by: Nico

Met veel interesse lees ik uw berichten met uw kijk op de financiële wereld van vandaag en morgen. Uw uitleg en boodschap is duidelijk en geeft een helder beeld van hetgeen om ons heen speelt.

Graag zou ik van deze gelegenheid gebruik maken om te vragen of u uw licht eens kunt laten schijnen op het onderwerp rente. Ik zelf ga binnenkort een huis kopen waarbij ik een keus moet maken tussen verschillende hypotheekrentes.

Daarnaast merk ik op Internet een sterke discussie of de rentes van de centrale banken omhoog gaan of eeuwig op een laag punt blijven omdat het zelfmoord zou zijn deze te verhogen? Wat/wie bepaald eigenlijk de hoogte van de rente, welke factoren spelen mee?

Ik kan me ook voorstellen dat bepaalde instanties zoals pensioenfondsen geen baat hebben bij lage rentes omdat dit hun verdienmodel aantast?

Zijn de rentetarieven ook een wapen in een valutaoorlog?

Naast het feit dat dit onderwerp bij mijzelf momenteel speelt, lijkt het me ook een interessant onderwerp om ter sprake te brengen voor anderen op uw webpagina. Ik hoop dat dit onderwerp u inspireert.

Antwoord redactie

Dank voor je reactie. Deze maand zal ik een artikel schrijven over 'tapering'. Een bespiegeling over rentevoeten is hierbij onvermijdelijk. Probleem is dat we ons monetair gezien in 'unchartered waters' bevinden. Afijn, dat zal in dit artikel zeker de revue passeren.

Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen zitten idd in een onmogelijke positie. Vooralsnog stijgen de aandelenkoersen onder invloed van QE. Dit houdt een keer op en dan is er geen vluchtheuvel meer voor de grote kapitaalstromen. We beleven de jaren '30 in slow motion. Rentetarieven zijn een gevolg van QE, en QE is het wapen in de valutaoorlog. Het prijsmechanisme op de financiële markten is om zeep geholpen.

Après nous, le déluge.

Die verschillen hebben een geschiedenis
by: Stradi, Antwerpen

https://www.niburu.nl/het-complot/4330-geheim-rapport-europese-unie-legt-grondslag-voor-vierde-nazi-rijk

Iemand die het aan de lijve ondervonden heeft;

Vladimir Bukovsky: EU = USSR

http://www.youtube.com/watch?v=m41Tdl5mvdg#t=46

Politici & het monetaire beleid
by: Mark Kleiter

Omdat mijn achtergrond niet financieel is en ik de laatste jaren (vanaf 2007) een onrustig gevoel had t.a.v. de politici & het monetaire beleid (heb 10 jaar voor US / UK bedrijven gewerkt gerelateerd aan de ICT). Ben ik blij dat er zo'n duidelijke website is gekomen.

Hulde.

In een halve generatie is alles wat opgebouwd is door onze grootouders - ouders te niet gedaan en is de uitgangssituatie voor menig burger slecht.

Na een 2 jaar binnen de politieke partij rond gekeken te hebben. Viel het me op dat er niet tot geen kennis is bij deze groep politici, die belangrijke beslissingen maken. Alsof er een schaduwoverheid het eigenlijke beleid maakt. Waarschijnlijk zal dit niets nieuws zijn. Onze politieke modellen zijn tenslotte vanuit Rome & Griekenland gekomen.

Het is goed dat de zaken, zoals beschreven in deze website, duidelijk gesteld worden. Hieraan is veel behoefte.

Goede site over de economie
by: Luinda

Mooie en goede site!
Hopelijk komen er veel lezers...

Proficiat !!!
by: Verheyden Koenraad, België

Uw scherp systeem-inzicht is een Bravo meer dan waard. Ik durf het zelfs 100% korrekt te noemen.

Op goudstudieforum.com zijn we van mening dat de oplossing voor deze lopende schuld-systeem-krisis reeds op de tafel ligt en gaandeweg ook evolueert.

Met vriendelijke groet, dank en waardering.

Hebben wij nog verstand?
by: Anoniem

Geld lenen kost geld.
Geld lenen levert ook geld op, indien je het consumeert.
Geld lenen houdt de economie op stoom.
Conclusie: geld lenen is de oplossing om uit de crisis te komen!

Extra’s

Zoek op deze site:

XML RSSAbonneer je via RSS
  • XML RSS
  • follow us in feedly